середа, 11 листопада 2009 р.

Перший працюючий годинник

Прислужилося ще одне кругле число. 4 194 304 — це теж степінь двійки, і його можна представити як добуток 4×16×256×256. А на практиці це означає, що взявши кварцовий резонатор з такою власною частотою, мікроконтролер PIC буде виконувати 16×256×256 інструкцій за одну секунду. Налаштовуємо прескалер таймера на поділ частоти на 16, матимемо переповнення восьмирозрядного TMR0 256 разів за секунду. А добитися щосекундного переповнення ще якогось байта — це задача для першокурсника.

Словом, дуже вдалий набір фактів для побудови точного годинника: маємо генератор 1 Гц для відліку секунд, інший з частотою 256 Гц для динамічної індикації на дисплеї. Щось підказує, що це ще далеко не всі можливості…

Отже, вже є перша працююча реалізація годинника. Асемблер я не знаю і вчити не хочу, тому програма написана на C. І то треба було півдесятка років відпрацювати з C++, щоб нарешті оцінити міць і красу С--! Словом, за звичкою прогама виходить модульною з простими інтерфейсами, з прихованою від недружнього світу реалізацією тощо. Але про це вже іншим разом.

Раз візуальний ефект є, беремо далі курс на звуковий супровід. Треба буде десь придбати п’єзо-сирену, і причепити її до схеми.

Немає коментарів:

Дописати коментар